Taitotasotesti

Alla olevalla taitotasotestillä voit selvittää millä taitotasolla lapsesi on. 

Miten taitotasot eroavat toisistaan?

Itsenäiset -taitotaso: Itsenäisten taitotaso sopii kaikille, joille ohjaukseksi riittää selkeät ohjeet. Yleisesti voidaan ajatella, että tällä taitotasolla olevat ovat jo suorittaneet kotitaloustunnit. Tämän vuoksi tällä taitotasolla oleville suositellaan reseptipankin yleisiä ohjeita.

Sapuskasankarit reseptipankin tavalliset valmistusohjeet ovat helpommin ymmärrettäviä reseptejä kuin muiden reseptisivujen reseptit. Selkeyden ja yksityiskohtaisuuden vuoksi Sapuskasankarit reseptit sopivat erityisen hyvin ruoanlaittoa vasta harjoitteleville tai henkilöille joilla on lukemis, -ymmärtämis-, tai oppimisvaikeuksia.

Itsenäisen taitotason kokkaajille suositellaan erityisesti Sapuskasankarit reseptipankin aloituspakkausta, jonka myötä käyttäjä pääsee Reseptipankkiin ja sen perusresepteihin. Reseptipankkia voidaan kasvattaa omaan makuun ja ruokailutottumuksiin sopivammaksi teemareseptipaketeilla.

Kuvituskuva

Taitavat -taitotaso: Taitavien taitotasolla harjoitellaan itsenäistä reseptien seuraamista ja ohjeet sisältävät entistä enemmän haastavampia tehtäviä kuten:

  • Lisää veitsityöskentelyä, kuten sipulin leikkaaminen
  • Uunin, -hellan -ja muiden keittiölaitteiden käyttöä
  • Tällä taitotasolla työskentelyä auttaa, jos tutustutaan Opi lisää -osiosta löytyviin raaka-aineiden tunnistus tehtäviin, ruoanlaittotermeihin ja valmiisiin vastauksiin ruoanlaittokysymyksiin.

Tällä taitotasolla vaaditaan luku- ja laskutaitoa. Kuitenkin, tällä taitotasolla reseptit on jaettu aikuisten lasten työtehtäviin ja aikuisen apua tarvitaan erityisesti työvaiheissa, joissa ollaan tekemisissä kuumien ja/tai painavien keittiövälineiden kanssa.

Jos perheessä on tämän taitotason lapsia, suosittelen tutustumaan ruoanlaittotaitojen kehittymistä tukevaa ja innostavaa Sapuskasankarit perhepakettiin.

Kuvituskuva, jossa aikuinen ja lapsi valmistavat yhdessä ruokaa

Innokkaat apurit -taitotaso: Innokkaat apurit -taitotasolla autetaan aikuista ruoanlaitossa ja leipomisessa. Harjoiteltavia asioita ovat:

  • Pehmeiden raaka-aineiden leikkaaminen ja kuoriminen
  • Isojen raaka-aineiden raastaminen
  • Mittaamisen harjoittelu (lapsen olisi hyvä osata laskea kymmeneen)
  • Taikinoiden sekoittaminen ja muu leipominen kuten sämpylöiden pyörittely ja kauliminen.

Tällä taitotasolla ei oleteta vielä täysin sujuvaa luku- tai laskutaitoa ja kaikki työskentely tehdään aina aikuisen valvonnan alla ja ohjauksessa. Tärkeintä on saada osallisuuden tunnetta, joka lisää ruokarohkeutta. Itsetehtyä ruokaa on kivempaa syödä ja maistella! 

Jos perheessä on tämän taitotason lapsia, suosittelen erityisesti tutustumaan  Sapuskasankarit Perhepakettiin.

Maistelijat – taitotaso: Maistelijat -taitotaso sopii lapsiperheille, joissa lapsi vasta tutustuu ruokaan. Tämän vuoksi tällä taitotasolla harjoiteltavat asiat ovat:

  • Uusien makujen ja raaka-aineiden erityisesti kasvisten maistelu
  • Salaatin ja yrttien repiminen ja muun ruoanlaiton seuraaminen
  • Pienet avustavat tehtävät, jotka lisäävät osallisuuden tunnetta ja valmiin ruoan maisteluintoa

Perheille, joissa on tämän taitotason lapsia suositellaan erityisesti Sapuskasankarit peliä, joka rohkaisee koko perhettä uusiin makuihin ja keittiötöihin tutustumiseen!

Shopping Cart